Navštíveno 3700x

21.12.2008, 14:29 |
Tweety_xx | Upraveno: 2008-12-21 14:30:26
Mám dotaz.
Jakou by jste postavily ozvučnici pro basák Rockford Fosgate Punch P2.
Poslouchám hodně hip hop, Rnb, pop atd. Mám rád když to pěkně zabuší. Je to do KABRIA.
Nevím jestli uzavřenku, nebo basreflex. Co by jste doporučily?
Do cabria bych dal radši BR. Hoď sem link na ten woofer. P2 se dělá totiž od 8" do 15" a tam se ta bedna moc zaměnit nedá:) Navíc mají různé cívky a tak.
Je to P212D2. 12" 2x2 ohmy
Reprák už je doma, i všechny potřebné údaje. jen ted nevím jestli dělat bassreflex, nebo uzavřenku.
To Tweety_xx: Jestli je to ten model, co je pod linkem od hifimaniaka, tak by to mohlo být docela zajímavý. Ale dal bych ho do BR.
To hifomaniak: Zkus podat svůj návrh, schválně, jestli se shodneme.
¨JJ je to ten model co sem hodil hifimaniak. (jen sem prohodil to poslední dvojčíslí)
Místa máš dost? Kabriolety bývají prostorově omezený. Čím to budeš krmit?
Vychází mi to takto: 50L objem, nátrubek 10x22cm, 40Hz. Ale to samé uvádí výrobce. Dalo by se jít na 40L, nátrubek 10x30cm, 40Hz. Ještě by to splňovalo délka=max. 3xprůměr. Pokud je to špatně, tak jsem prostě v lese.

Mám nějak sledovat hodnoty alpha a H uvedené v programu vedle procenta tlumení? Aby to nebylo jak s tou pevností ozvučnice :-)
Pokud se budeme držet ladění doporučeného výrobcem, tak to udělej podle hifimaniaka. Já bych to pro sebe naladil o neco výš(cca 43Hz), a to 45L a nátrubek 10x21cm.
Kolik musí být mezi vyústěním nátrubku a stěnou? místa totiž moc není, ale když budete tak hodní a přepočítáte mi možnosti ozvučnice, řešení se určitě najde.(mám to zatím nahrubo změřené, pak bych dal přesné rozměry.
Jen dotaz, abych měl 100% jistotu. Co se myslí přesně tím, že je bedna naladěná na třeba 40Hz?
Udělej to jak píše Martin21. Těch 43Hz v pohodě stačí na veškerou populární hudbu. To naladění v Hz udává, jak hluboko zahraje. Mezi stěnou a koncem nátrubku nechávám 7-10cm.
No nahrubo mi to vyšlo že se tam vejde bedna 50 litrů, ale těch 45 by bylo ještě lepší. Proměřím to všechno a pak se zeptám na rADU.
Ještě jeden teoretický dotaz. Jde ten jeden nátrubek přepočítat na dva jiného rozměru, aby vše zůstalo zachováno?
Průřez nátrubku rozpočítáš třeba na dva. Délka musí zůstat stejná. Ale platí, že délka nátrubku = max. 3x průměr. Jinak mohou vznikat aerodynamické pazvuky :-). Takže v tomto případě bych to asi nechal tak.
Aha, takže podle toho co jsi napsal by to bylo třeba 2 nátrubky, které by měli rozměry 5x21, ale to už se nedoporučuje, protože je o moc delší než je násobek toho průměru.
Ještě mě napadá jedno. Změnilo by to zvuk, kdyby vyústění nátrubki, nebylo o kabiny, ale změřovalo by třeba do prostoru kufru?
Pozor. Rozpočítáš průřez, ne průměr. Takže to vychází asi 7x21 což by ještě jakžtakž šlo.
aha no ještě teda uvidím. a co se týká toho vyústění, je ta možnost vyůstit nátrubek do kufru, nebo to je kravina?
jo a možní to ted bude hodně lama dotaz, ale jaký je rozdíl mezi průměrem a průřezem?
To směrování je jen na tobě. Obě varianty jsou možné.
Rozdíl mezi průměrem a průřezem jsi bral ve škole :-)
Jen tak pro představu jsem se pokusil nakreslit ozvučnici při pohledu z boku. Byl by problém, kdyby měla takový tvar?
Červená šipka - repro
modrá šipka - nátrubek

Jo ještě jedno foto, tím bílím je v malované, jak by možná (zhruba) to mělo vypadat uvnitř.

Snad jen aby za nátrubkem bylo místo, které odpovídá alespoň průměru nátrubku.
Jj kvůli tomu tam právě bude ten schodek jinak by musel být nalepený úplně na zdi.
Ale abys to chápal správně, nemusí být místo jen za nátrubkem, ale kolem něj, aby měl kudy proudit vzduch od subu. Kdyby byl ten nátrubek takhle dlouhej a sahal až pod ten schod, tak to nebude úplně udeální, protože každá překážka působí jako odpor proti vyrovnávání tlaků.
Podle obrázku snad až pod schod nejde. Tak použij raději zahnutý. Nebudeš muset dělat schod.
Pochopil jsem to tak, že: Jj kvůli tomu tam právě bude ten schodek jinak by musel být nalepený úplně na zdi.
Takže by měl končit alespoň kousek před začátkem schodu.
Použil jsi nakonec jen jeden nátrubek? Bylo by to lepší.
Být to na mě a pokud tam ten schod není taky kvůli navýšení objemu, tak bych ho tam radši nedělal a přepočítal bych nátrubek na 9cm průměr, aby za ním bylo víc místa. Takhle se to dá špatně představit.
Ideální by bylo těch 45L/43Hz a 10x21cm.
No ten schod tam bude muset být asi i kvůli objemu. ještě to není přesně změřené. budu to dělat asi rovnou do auta ze starých desek abych věděl jak je to nejlepší a pak na základě toho udělám přesnou ozvučnici z MDFky.
Jinak podle manuálu by měl být ten nátrubek 10x25,4 cm a objem bedny 50,69 L. na 39Hz.
Když tu bednu zmenším jak píšete, tak ta frekvence půjde nahoru? A jaký bude rozdíl v poslechu mezi těma frekvencemi, co přesně to udělá, a jak se to bude chovat?
Jinak chtěl bych jen jeden nátrubek, už tak totiž budu mít problém najít pro něj vhodné místo.
Jinak moc díky za rady.
Na to co posloucháš bych to asi nechal na těch 43Hz. Jaká je vzdálenost od přední stěny ( co je v ní nátrubek ) k té zadní ( ne tomu schodu )?
jej to musím ještě změřit. ještě nevím jak to bude vycházet. Ale mám tot eda raději udělat na těch 45 L? Pokud ano, tak by to mohlo vycházet bez toho schodku, jen budu muset zjistit jak hluboko můžu jít. Pokud by byl ten schodek, tak ten může mít na výšku takových 20 cm.